Pos Malaysia catat rugi bersih RM232.3 juta pada suku keempat 2020

Ana Ghoib Syeikh Malaya 2/26/2021 08:32:00 PG
Ibu Pejabat Pos Malaysia, Kompleks Dayabumi. - Foto ihsan NSTP / Aswadi Alias

KUALA LUMPUR: Pos Malaysia Bhd (Pos Malaysia) mencatatkan kerugian bersih sebanyak RM232.3 juta bagi suku keempat (S4) berakhir 31 Disember 2020, berbanding kerugian bersih RM7.43 juta pada suku sebelumnya.

Kumpulan itu meraih pendapatan berjumlah RM544.6 juta pada suku dikaji, menurun 12.6 peratus daripada RM623.03 juta pada suku sebelumnya.

Kejatuhan pendapatannya pada suku dikaji itu adalah disebabkan penurunan pendapatan daripada mel dan perniagaan antarabangsanya.

Bagi tahun kewangan penuh 2020, Pos Malaysia merekodkan pendapatan berjumlah RM2.33 bilion dan kerugian sebelum cukai sebanyak RM303.5 juta.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya, Syed Md Najib berkata, cabaran dan ketidakpastian disebabkan pandemik COVID-19 tahun lalu menguji ketahanan dan responsif kumpulan untuk mempertahankan perniagaannya.

Katanya, ia juga bagi memastikan inisiatif transformasi yang telah dirancang dapat dilakukan supaya kekal relevan dalam pasaran.

"Kemajuan perjalanan transformasi kami dan peningkatan prestasi kewangan yang dilihat pada suku kedua (S2) dan suku ketiga (S3) pada tahun kewangan 2020 telah memberikan kami keyakinan untuk melakukan penambahbaikan dalam keuntungan kumpulan tahun ini.

"Kumpulan kini sedang melaksanakan rancangan pemulihan perniagaannya dan yakin yang sektor penerbangan akan pulih sekiranya wabak ini dapat dikawal tahun ini.

"Kami akan meneruskan perjalanan transformasi kami untuk menambahbaik kedudukan kami dalam meningkatkan pengalaman pelanggan, menggunakan teknologi dan digitalisasi sambil memanfaatkan pertumbuhan pesat sektor e-dagang," katanya.

Artikel penuh - BHOnline