Mahathir siapa pun jangan bagi syarat nak masuk Umno - Najib

Ana Ghoib Syeikh Malaya 2/19/2021 11:27:00 PTG
Menurut Najib sesiapa yang mahu masuk semula UMNO tidak boleh mengenakan apa-apa syarat dipercayai merujuk Tun Mahathir. - Foto FMT

Sesiapa pun individu yang telah keluar daripada UMNO boleh memohon semula sekiranya mahu kembali bersama parti itu.

Namun, mereka itu tidak boleh mengenakan apa-apa syarat sebaliknya menerima segala dasar dan individu lain yang berada di dalam parti itu.

Pengerusi Lembaga Penasihat Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Najib Tun Razak memberi mesej tegas kepada mereka yang telah keluar daripada UMNO termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Sesiapa boleh mohon untuk balik (semula) kepada UMNO... Tetapi orang macam saya, kami ini semua, kita setia dalam UMNO, tidak pernah keluar daripada UMNO.

"Mereka yang keluar daripada UMNO, hendak kembali kepada UMNO, boleh dipertimbangkan.

"Namun, mereka tidak boleh kenakan syarat, dia kena terima. Dia mahu masuk UMNO, terimalah dasar UMNO, terimalah sesiapa yang ada dalam UMNO.

"UMNO adalah parti yang bukan milik mana-mana individu atau Presiden parti sekalipun, ataupun bekas presiden parti, tidak! UMNO adalah milik tiga juta ahlinya," katanya ketika ditemu bual Astro AWANI, hari ini.

Sebelum ini, Dr Mahathir dalam program bersama SINAR HARIAN dilapor meletakkan syarat sekiranya ada pihak yang mahu beliau kembali kepada parti Umno.

“Yalah, kalau UMNO pegang balik kepada dasar awalnya berjuang untuk bangsa, untuk negara, untuk agama saya boleh kembali kepada UMNO tetapi ‘penyangak-penyangak’... apa semua (itu) saya tidak boleh bekerjasama dengan mereka,” katanya 

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir berkata demikian pada program ‘Bersama Tun M’ yang dikendalikan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar baru-baru ini.

Untuk rekod, beberapa pemimpin Umno telah dijatuhkan hukuman bersalah di mahkamah atas beberapa kesalahan seperti penyelewengan atau rasuah, seperti bekas presiden Umno Najib Razak, Isa Samad dan Tengku Adnan Tengku Mansor. Manakala Presiden Umno terkini Zahid Hamidi masih dibicarakan di mahkamah.

Sementara, Mahathir ketika diwawancara Portal berita Malaysia Gazette pula berkata, beliau tidak boleh memaafkan Najib yang didakwanya menghancurkan Umno.

“Tidak, itu berbeza. Saya tak boleh maaf orang yang hancurkan parti saya.

“Itu dia (Najib) buat, dia buat betul-betul sampaikan orang benci pada Umno,” katanya ketika ditanya jika beliau sedia memaafkan Najib sepertimana beliau memaafkan Presiden PKR, Anwar Ibrahim.