Rakyat hidup susah kenapa kerajaan PN isytihar darurat, soal Zahid Hamidi Presiden Umno

Ana Ghoib Syeikh Malaya 1/25/2021 01:18:00 PG
Zahid Hamidi mengikuti Mesyuarat Ahli Majlis Presiden PN secara maya dipengerusikan Muhyiddin yang turut disertai presiden serta wakil presiden parti. - Foto kredit Zahid Hamidi Facebook

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mempersoal kewajaran kerajaan mengisytiharkan darurat ketika rakyat berdepan kesukaran dalam hidup susulan penularan COVID-19.

Zahid Hamidi turut membangkitkan persoalan bagaimana ada negara lain mampu bebas daripada pandemik itu tanpa perlu mengisytiharkan darurat.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu membangkitkan perkara berkenaan dalam Taklimat Darurat Mesyuarat Majlis Presiden Perikatan Nasional (PN) yang dipengerusikan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, petang tadi.

"Petang tadi dalam Taklimat Darurat kepada presiden parti politik, saya sempat membangkitkan, kenapa terdapat negara yang bebas daripada wabak COVID-19 dan banyak lagi yang kadar pandemik berkurangan.

"Sedangkan negara kita terpaksa proklamasi darurat dan rakyat semakin sengsara dengan kepayahan hidup," kata Zahid dalam hantaran Facebook, hari ini.

Sebelum itu, Muhyiddin dalam status di Facebook memaklumkan mesyuarat Majlis Presiden Kerajaan PN berlangsung petang tadi dihadiri 12 wakil presiden parti termasuk timbalan presiden.

Muhyiddin mempengerusikan mesyuarat yang berlangsung kira-kira dua jam yang diadakan secara maya dan berkata ahli Majlis Presiden PN berpuas hati dengan penjelasan berhubung ordinan dan pengurusan darurat serta pengurusan pandemik COVID-19 yang sedang dilaksanakan,