Pegawai Bank Negara Malaysia Ahmad Farhan Sharifuddin saksi bicara kes SRC Najib Razak. . – Foto Malay Mail

AmBank sebelum ini telah dihukum denda oleh Bank Negara Malaysia (BNM) atas kegagalan melaporkan transaksi yang mencurigakan dalam akaun Datuk Seri Najib Razak sejak dibuka sehingga ditutup, kata saksi kepada Mahkamah Tinggi hari ini.

Saksi keempat pendakwaan, pegawai BNM Ahmad Farhan Sharifuddin, mengesahkan penalti yang dikenakan ke atas bank perdagangan itu selepas BNM menyerbu cawangan AmBank Jalan Raja Chulan pada 6 Julai 2015.

“Ia adalah untuk kesalahan gagal menyerahkan Laporan Transaksi Mencurigakan (STR) ke atas akaun Datuk Seri (Najib) (di bank) dari pembukaan hingga penutupan akaun.

“Denda itu dikeluarkan di mana-mana sekitar November 2015,” katanya semasa pemeriksaan balas oleh peguam Najib, Harvinderjit Singh.

Ahmad Farhan tidak mendedahkan jumlah denda di mahkamah.

Najib mempunyai sejumlah lima akaun AmBank (satu simpanan dan empat semasa) yang berdaftar dengan cawangan AmBank Jalan Raja Chulan, menurut dokumen bank yang didedahkan di mahkamah sepanjang perbicaraan.

Menurut laporan berita yang disahkan pada tahun 2015, Kumpulan AmBank sebelum ini mengesahkan telah denda RM53.7 juta oleh BNM.

AmBank tidak menyatakan alasan untuk denda pada masa itu yang berlaku semasa pentadbiran kerajaan Najib.

Ahmad Farhan, pengurus di Jabatan Perisikan dan Penguatkuasaan Kewangan BNM sebelum ini memberi keterangan dalam perbicaraan bahawa dia adalah pegawai penyiasat yang bertanggungjawab terhadap serbuan bank pusat di AmBank Jalan Raja Chulan pada 6 Julai 2015.

Hari ini adalah hari ke-15 perbicaraan bekas perdana menteri ke atas tujuh pertuduhan pecah amanah jenayah, penyalahgunaan wang dan wang pencucian wang RM42 juta yang dimiliki oleh SRC International Sdn Bhd. – Majalah Review Malaysia

KLIK BACA: Semua tentang Razak Baginda yang menganggap Altantuya hanya kes pembunuhan biasa?

KLIK BACA: Penasihat Tun M Kadir gesa LHDN, Polis siasat syarikat berkait keluarga diraja Johor

KLIK BACA: Anak Rosmah Riza pulangkan RM236 juta kepada kerajaan

KLIK SINI BACA: Pendedahan IGP Hamid Bador yang menggemparkan tentang skandal 1MDB 

KLIK BACA: Penasihat Najib terima RM2.5 juta beri duit pada isteri dan anak

KLIK BACA: Shafee dituduh terima wang dari Najib, elak cukai LHDN, gubah wang haram

KLIK BACA: Siapa Roslan Sohari dikait bank Rosmah?

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share