Perbicaraan rasuah RM42 juta Datuk Seri Najib Razak membabitkan SRC International. – Foto NSTP

Hari keempat perbicaraan Datuk Seri Najib Razak hari ini menyaksikan pendakwaan dan pertahanan berhujah mengenai penyerahan barang-barang yang disita oleh pegawai Bank Negara Malaysia (BNM) semasa serbuan di pejabat Kumpulan AmBank di Jalan Raja Chulan pada 6 Julai, 2015.

Perkara yang lebih menarik apabila peguam Najib, Harvinderjit Singh tiba-tiba membawa laporan yang diterbitkan dalam The Wall Street Journal (WSJ), yang memetik mesej yang didakwa antara pengurus hubungan Jho Low dan Najib di Ambank dengan nama Joanna Yu.

Beliau juga membaca petikan dari buku terlaris mengenai skandal 1Malaysia Development Bhd (1MDB) bertajuk “Billion Dollar Whale”.

Beliau berkata artikel yang diterbitkan dalam WSJ dan buku itu mempunyai transkrip terperinci perbualan antara Jho Low dan Joanna, di mana kedua-duanya membincangkan secara terperinci cara menyembunyikan maklumat mengenai akaun Najib.

Beliau berhujah bahawa pertahanan memerlukan akses kepada semua bahan yang dirampas  pegawai BNM dari cawangan AmBank kerana ini dapat memberi gambaran mengenai peranan bank dan Jho Low dalam menangani akaun Najib.

Artikel WSJ diterbitkan pada 2 Julai 2015, empat hari sebelum AmBank diserbu, ” katanya sambil menambah artikel itu mengandungi butiran mesej Blackberry dan juga e-mel dan komunikasi antara berbagai tokoh yang terlibat dalam skandal 1MDB.

Semasa perbicaraan, Harvinderjit berkata pihak pembelaan memerlukan sebarang komunikasi antara Joanna dan beberapa bank Ambank yang lain dengan Jho Low, dan lain-lain.

Antara individu yang dinamakan Nik Faisal Arif Kamil, Jerome Lee Tak Loong, Terrance Geh Choh Heng, Jasmine Loo, Shahrol Azral Ibrahim, Datuk Mohamed Azhar Osman Khairuddin, Tan Sri Ismee Ismail, Datuk Suboh Mohd Yassin dan See Yoh Peng. – Majalah Review Malaysia

KLIK BACA: Peguam Shafee tuduh Najib mangsa konspirasi Jho Low dan gang

KLIK BACA: Ketua perisik kerajaan Najib dibicarakan pecah amanah RM50.4 juta

KLIK BACA: Akaun bank peribadi Najib ada juta ringgit, kata saksi perbicaraan SRC

KLIK BACA: Perbicaraan: Najib baca buku ‘Dunia Tanpa Tembok’ di mahkamah

KLIK BACA: Siapa Roslan Sohari dikait bank Rosmah?

KLIK BACA: Bersihkan bilik penjara Sg Buloh, penghuni baru masuk, kata Anwar

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share