Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur diberitahu 8 dokumen, termasuk 4 akaun Ambank milik Najib Razak, telah diambil dari Ambank Jalan Raja Chulandalam Bank Negara Malaysia (BNM). – Foto The Covegare

KUALA LUMPUR, 15 April – Bank Negara Malaysia menyerbu cawangan Ambank pada 2015 untuk mendapatkan butiran mengenai akaun bank peribadi Datuk Seri Najib Razak, seorang pegawai dari bank pusat memberi keterangan hari ini.

Serbuan berlaku ketika Najib masih perdana menteri dan menteri kewangan.

Pengurus BNM, Azizul Adzani Abdul Ghafar, 41, memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa beliau telah dilantik sebagai pegawai serbuan semasa operasi pada 6 Julai 2015, di bangunan Ambank di Jalan Raja Chulan, Kuala Lumpur.

Azizul berkata beliau telah ditugaskan kemudian dengan “menyerbu Ambank untuk membantu siasatan” terhadap kesalahan yang disyaki yang dilakukan di bawah undang-undang anti pengubahan wang haram.

Azizul Adzani, yang dilantik sebagai pegawai penggeledah ketika itu, berkata beliau telah menemui Pengurus Cawangan Ambank terbabit iaitu R Uma Devi dan memaklumkan senarai akaun yang diperlukan BNM bagi tujuan siasatan.

Azizul Adzani berkata demikian ketika pemeriksaan utama Timbalan Pendakwa Raya Suhaimi Ibrahim pada hari kedua perbicaraan kes Najib berhubung dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

KLIK BACA: Perbicaraan: Najib baca buku ‘Dunia Tanpa Tembok’ di mahkamah

Senarai lapan dokumen adalah:

1. Folder dengan borang pembukaan dan dokumen sokongan untuk pembukaan akaun Najib 211-202-201188-0 (Akaun ini dikatakan di mana Najib menerima RM27 juta)

2. Folder dengan borang pembukaan dan dokumen sokongan untuk pembukaan akaun Najib 211-202-201189-8 (Akaun ini dikatakan di mana Najib menerima RM10 juta)

3. Satu folder dengan borang pembukaan dan dokumen sokongan untuk pembukaan akaun Najib 211-202-201190-6 (Akaun ini dikatakan di mana Najib menerima RM10 juta)

4. Satu folder dengan borang pembuka dan dokumen sokongan untuk pembukaan akaun Najib yang keempat, serta surat pada Oktober 2011 daripada Najib sendiri, dan surat kebenaran

5. Satu folder dengan borang pembuka dan dokumen sokongan untuk pembukaan akaun SRC Antarabangsa

6. Folder dengan borang pembukaan dan dokumen sokongan untuk pembukaan akaun SRC Antarabangsa

7. Satu folder dengan borang pembuka dan dokumen sokongan untuk pembukaan akaun SRC Antarabangsa

8. Satu folder dengan borang pembuka dan dokumen sokongan untuk pembukaan akaun Gandingan Mentari

Menurut Azizul, beliau telah menjalankan serbuan 2015 bersama tiga pegawai BNM yang lain.

Beliau berkata beliau menyertai bank pusat pada 19 Januari 2000, sebagai eksekutif dan dilantik sebagai pegawai penyiasat pada 2008.

Najib, 66, berdepan tiga pertuduhan pecah amanah, satu pertuduhan salah guna kedudukan dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

Anggota Parlimen Pekan itu, yang merupakan perdana menteri keenam, didakwa melakukan kesemua kesalahan di AmIslamic Bank Berhad Jalan Raja Chulan dan pejabat Perdana Menteri di Putrajaya antara 17 Ogos dan 10 Feb 2015.

Perbicaraan di hadapan Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali. – Bernama – Majalah Review Malaysia

KLIK BACA: Perbicaraan: Najib baca buku ‘Dunia Tanpa Tembok’ di mahkamah

DIKEMASKINI: Polis Bukit Aman nafi Rosmah, ada bukti transaksi berlian dibeli guna wang 1MDB.

KLIK BACA: Siapa TMJ jika hendak dibandingkan Tun Mahathir, soal Khairuddin

KLIK BACA: Siapa Roslan Sohari dikait bank Rosmah?

KLIK BACA: Dr Mahathir kagum Ahmad Maslan cerita dongeng isu Felda, tunjuk mana duit untung berbilion

KLIK BACA: Bersihkan bilik penjara Sg Buloh, penghuni baru masuk, kata Anwar

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share