Kenyataan bahawa Datin Seri Rosmah Mansor tidak membeli cincin berlian merah jambu, tidak menafikan bahawa ia dibeli dengan menggunakan dana yang dicuri daripada 1MDB menurut AS, kata Rafizi Ramli.

Rafizi berkata, tidak ada orang yang menyoal sekiranya ia dibeli sebagai hadiah kepada Rosmah, seperti yang didakwa oleh suaminya Najib Razak sendiri.

Rafizi  berkata, Najib boleh memberi apa-apa juga alasan, tetapi ia hanyalah kata-katanya menentang dakwaan DoJ.

Naib Presiden PKR itu berkata, hakikatnya kekal pada tahun 2017, terdapat pemfailan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) dalam tuntutan sivil, yang mendakwa bahawa dana 1MDB digunakan untuk membeli berlian merah jambu US $ 27 juta (RM110 juta) untuk diberikan kepada isteri bekas Perdana Menteri.

Rafizi berkata tiada siapa yang mempersoalkan kewujudan berlian, atau ia bertujuan untuk menjadi hadiah untuk Rosmah.

Oleh itu, hakikat bahawa Rosmah membeli berlian itu tidak menafikan kes berlian itu dibeli menggunakan dana 1MDB, menurut siasatan AS, katanya.

“Najib mengakui berlian merah jambu itu wujud.

“Beliau berkata putera mahkota Dubai mahu ia sebagai hadiah kepada Rosmah, mengakui ia wujud, dia mengakui bahawa ia adalah untuk Rosmah tetapi dia memberitahu Al-Jazeera dia tidak pernah melihatnya dan tidak tahu siapa yang menerimanya.

“Jadi, dia mengakui berlian, yang telah menjadi sebahagian daripada kes mahkamah di AS, benar-benar wujud dan mempunyai hubungan dengan Rosmah.

“Perbezaannya ialah beliau berkata ia tidak dibayar oleh 1MDB, tetapi oleh putera mahkota Dubai,” kata Rafizi seperti dilapor The Star selepas ceramah Pakatan Harapan di Rantau pada malam Rabu (10 April).

“Isu sekarang ialah dibayar dan menggunakan wang siapa – kerana berdasarkan difailkan oleh DOJ AS, ia dipercayai berasal dari dana 1MDB,” katanya.

Sebelum ini, Najib mengkritik pihak yang mendakwa Rosmah membeli cincin berlian itu selepas Dewan Rakyat mengesahkan pembelian tidak berlaku sebagaimana diumumkan Timbalan Menteri Kewangan, Amiruddin Hamzah.

Rafizi kemudian membandingkan soal berlian tersebut dengan kapal layar Equanimity yang dikaitkan dengan Low Taek Jho atau Jho Low.

Beliau menjelaskan, jika ditanya di Dewan Rakyat tentang siapakah pemilik kapal layar itu, nama Jho Low tidak akan disebut kerana siasatan mendedahkan ia dibeli oleh sebuah syarikat luar persisir yang dikaitkan dengan Jho Low. – Majalah Review Malaysia

KLIK BACA: Siapa TMJ jika hendak dibandingkan Tun Mahathir, soal Khairuddin

KLIK BACA: Siapa Roslan Sohari dikait bank Rosmah?

KEMASKINI: ‘Sebab ada orang nak memukul sesuka hati’ – Tun Mahathir

KLIK BACA: Dr Mahathir kagum Ahmad Maslan cerita dongeng isu Felda, tunjuk mana duit untung berbilion

KLIK BACA: TH Darurat Macam Isteri Nak Bersalin – Zeti & Khairuddin

KLIK BACA: Bersihkan bilik penjara Sg Buloh, penghuni baru masuk, kata Anwar

KLIK BACA: “Ada klepto berserban jadi imam, ahli syurga berduyun-duyun pergi ke SPRM” – Rafidah

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share