Bekas Pengerusi Tabung Haji Abdul Azeez Rahim. – Foto The Malaysian Insider

Datuk Seri Abdul Azeez Rahim menjelaskan jumlah keseluruahan RM22 juta yang didakwa diselewengnya daripada Yayasan Tabung Haji (YTH) untuk tujuan politik sebenarnya diagihkan melalui program Ziarah Kasih, Jom Bantu Rakyat dan Ziarah Kasih Ramadan selama setahun bagi membantu golongan memerlukan.

Tambah bekas Pengerusi Lembaga Tabung Haji (TH) itu, keseluruhan RM22 juta itu telah dimasukkan dalam YTH seterusnya diagihkan kepada lebih 60 Parlimen dan seramai 100,000 orang menerima sumbangan daripada tiga program membantu rakyat memerlukan tahun lalu.

“Saya ingin menegaskan bahawa bukan duit Tabung Haji khususnya bukan duit penabung, pendeposit, makcik-makcik, pakcik-pakcik yang simpan dalam Tabung Haji dikeluarkan.

“Tak boleh, kita tak boleh keluarkan wang sesiapa mereka kena datang, tuan punya badan kena datang untuk letakkan cop jari untuk keluarkan duit,” katanya dipetik Sinar Harian ketika sidang media di lobi Parlimen.

Katanya, RM22 juta itu adalah hasil daripada pelaburan perniagaan Tabung Haji berjumlah RM7 juta manakala selebihnya adalah sumbangan daripada Umno, Kerajaan Persekutuan dan syarikat-syarikat yang tidak mempunyai perniagaan dengan Tabung Haji.

Dalam pada itu Abdul Azeez turut menegaskan, beliau bersedia untuk memberi kerjasama kepada polis untuk memberi keterangan penuh berhubung laporan polis yang dilihat berniat jahat terhadapnya.

Jumaat lalu, Tabung Haji membuat dua laporan polis berkenaan penyelewengan dana berjumlah RM22 juta dan penjualan 95 peratus pegangan milik anak syarikatnya melibatkan jumlah RM3.8 bilion.

KLIK BACA: Siapa Saadatul Nafisah ‘wanita berani’ dalam kes ubah laporan Audit 1MDB

KLIK BACA: “Saya turun jika himpunan ICERD tuntut pulang duit curi” – Tamrin Ghaffar

AUDIT OPERASI HAJI YANG DIKENDALIKAN TABUNG HAJI

Kenyataan media – Rafizi Ramli

Saya mengikuti dengan dekat laporan mengenai langkah-langkah yang sedang diambil untuk memperbaiki kedudukan kewangan Tabung Haji.

Kedudukan kewangan Tabung Haji nampaknya parah, seperti yang dilaporkan oleh The Edge Market semalam. (baca: http://www.theedgemarkets.com/article/spv-buy-underperforming-tabung-haji-assets)

Sekarang ini, bagi setiap RM1 hutang yang ditanggung Tabung Haji, nilai aset yang ada (dan boleh dilupuskan, jika perlu) untuk membayar hutang-hutang itu hanyalah 80 sen. Maksudnya, Tabung Haji tidak berkemampuan untuk membayar hutang-hutangnya sekarang.

Ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan. Saya telah turun naik mahkamah, keluar masuk lokap menyatakan perkara ini. Ramalan dan unjuran kewangan yang saya pernah terbitkan, ternyata tepat.

Fokus kita sekarang ialah bagaimana memperbaiki kedudukan kewangan Tabung Haji tanpa ia memberi kesan yang mendalam kepada pendeposit-pendeposit, terutamanya yang miskin.

Dalam keadaan sekarang, ada beberapa kesan kewangan yang terpaksa ditanggung oleh pendeposit:

1) Secara undang-undang, Tabung Haji tidak boleh mengisytiharkan dividen. Kesannya besar – yang kurang kaya dan menabung, mereka menunggu lebih lama untuk mencukupkan simpanan untuk ke Mekah, kerana tiada lagi keuntungan atas simpanan mereka.

Kesan yang lebih besar ialah apabila penabung yang kaya mengeluarkan simpanan mereka kerana mereka tidak mendapat keuntungan dari menabung di Tabung Haji. Ini akan menyebabkan kedudukan kewangan Tabung Haji makin parah, tidak ubah seperti “ibarat sudah jatuh ditimpa tangga”.

2) Tabung Haji terpaksa mencatatkan keuntungan dari operasi yang lebih tinggi untuk menutup penyelewengan di masa lalu. Ada dua cara meningkatkan keuntungan – sama ada memotong kos operasi atau menaikkan harga pakej haji.

Saya bimbang jika pengurusan Tabung Haji mengambil langkah menaikkan harga pakej haji (sama ada dengan memotong subsidi yang diberikan selama ini, atau betul-betul menaikkan harga pakej).

Saya faham keadaan kewangan Tabung Haji sekarang dan perkara yang paling mudah ialah menaikkan harga pakej (atau memotong subsidi haji) kerana kerosakan di Tabung Haji adalah disebabkan pentadbiran yang dulu.

Namun, saya suka mengingatkan pengurusan Tabung Haji dan kerajaan Pakatan Harapan bahawa tindakan yang bertanggungjawab mestilah melibatkan penelitian ke atas setiap kos yang terbabit di dalam pengendalian operasi haji:

1) Apakah tiket penerbangan benar-benar harga yang terbaik?

2) Apakah kos penginapan di Mekah telah dirunding dengan terbaik?

3) Apakah semua kos lain yang ditanggung dan dikenakan ke atas jemaah haji memberi nilai terbaik?

Oleh itu, saya menyeru supaya Tabung Haji menubuhkan satu pasukan bebas untuk menjalankan audit menyeluruh ke atas operasi pengendalian haji untuk memastikan tidak ada unsur rasuah, penyelewengan, komisen dan sebagainya.

Ini bagi memastikan kos haji yang dikenakan ke atas setiap jemaah haji adalah kos yang benar; bukan termasuk unsur-unsur keuntungan yang tidak patut dan diwarisi dari pengurusan dahulu.

KLIK BACA: Siapa Saadatul Nafisah ‘wanita berani’ dalam kes ubah laporan Audit 1MDB

KLIK BACA: “Saya turun jika himpunan ICERD tuntut pulang duit curi” – Tamrin Ghaffar

KLIK BACA: Kenapa Najib, Hisham tak tahu akibat perang Yaman basah darah Islam, soal Raja Bahrin

KLIK BACA: Dulu PAS bela Najib dan Umno, terlepas peluang bela TH, MARA dan Felda – Raja Bahrin

KLIK BACA: Najib bantai PH, Petronas dijarah

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share