Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menulis mengenai makna sambutan MERDEKA 2018 selepas Malaysia dibebaskan dari kerajaan BN dengan kemenangan PH pada PRU14. Robert Kuok, Sultan Brunei, Presiden dan Indonesia antara yang terawal mengucapkan tahniah atas kejayaan Dr Mahathir menerajui PH merebut semula kerajaan. – Foto Bernama

oleh Dr Mahathir Mohamad

Kali ini kemerdekaan kita mempunyai lebih makna kerana bukan sahaja kita rayakan kemerdekaan daripada penjajahan oleh kuasa asing, tetapi juga daripada kleptokrasi, daripada pemerintahan kuku besi.

Sesungguhnya rakyat rata-rata berasa lega dan gembira kerana diselamatkan dari aneka jenis tekanan dan keseksaan yang kita tidak sangka boleh melanda negara kita. Bahawa kita dapat merebut balik kebebasan kita dari kezaliman Kerajaan kleptokrat adalah kejayaan luar biasa.

Sesungguhnya rakyatlah yang membebaskan diri mereka. Dengan berani mereka keluar berduyun-duyun untuk mengundi menolak kleptokrasi.

Walaupun terdapat banyak halangan dan ugutan tetapi rakyat tidak gentar. Hasilnya ialah kejayaan yang luar dari dugaan.

Rakyat berhak gembira merayakan pencapaian mereka. Tidak banyak negara yang dapat menukar pemerintahan tanpa rusuhan dan kematian pejuang.

Tetapi kerana kemenangan rakyat begitu besar dan nyata, pemerintah dahulu terpaksa akui kekalahan dan menyerah kuasa.

Inilah yang kita rayakan hari ini. Oleh kerana ini adalah kemenangan rakyat maka rakyat perlu nyatakan kegembiraan mereka dengan mengibar lambang negara kita, Jalur Gemilang.

Mereka perlu kibar Jalur Gemilang di semua pelusuk negara, di bandar dan di kampung, di kereta dan di rumah, di pejabat dan di kedai-kedai, di jalan-jalan dan di lautan pun.

Biarlah dunia lihat bahawa negara kita selamat dan diselamat oleh rakyat.

Ya, negara kita dibeban dengan berbagai masalah kerana salahguna kuasa oleh pemerintah dahulu. Hutang kita bertimbun, jentera Kerajaan rosak, kemiskinan melanda ramai rakyat, perniagaan dan dagangan merosot.

Banyak masa perlu dihabis dalam usaha memulih negara. Tetapi berkat sokongan rakyat Kerajaan dapat berusaha mengatasi masalah-masalah ini dalam keadaan stabil.

Kita tidak berminat untuk balas dendam. Tetapi tidak dapat tidak tindakan terpaksa diambil terhadap mereka yang membawa bencana kepada negara tercinta ini.

Kita akan pegang kuat kepada the rule of law, kepada pemerintahan mengikut undang- undang, walaupun proses ini mengambil masa. Benar lebih mudah dan lebih cepat jika undang-undang diketepikan atau disalahguna.

Tetapi kita tidak hendak beraku zalim kepada sesiapa. Kita utamakan keadilan.

Inilah janji kita. Akan kita pegang kepada janji walaupun melambatkan proses menghukum mereka yang kita tahu bersalah.

Semua ini kita lakukan kerana Malaysia adalah negara kita dan kita sayang negara kita Malaysia. Patriotisme adalah satu perasaan yang mulia.

Kembali jadi Harimau Asia

Slogan kita untuk perayaan kedua-dua kemerdekaan negara kita ialah “Sayangi Malaysiaku”.

Slogan ini tepat dan kena pada masanya. Kerana kita sayangi Malaysialah maka kita berusaha menyelamatkan negara kita dari kleptokrasi.

Sekarang saya ulangi buktikanlah kesayangan kita kepada Malaysia kita dengan mengibar Jalur Gemilang.

Kerajaan pilihan rakyat berjanji akan berusaha sungguh-sungguh untuk mengembalikan negara bertuah ini sehingga menjadi Harimau Asia semula.

Kita yakin kita boleh jika tidak sepenuhnya tetapi meletakkan balik ke jalan yang dapat membawa kita ke arah itu.

Hanya yang kita minta ialah kesabaran, kesabaran daripada rakyat, daripada jentera kerajaan dan anggota kerajaan.

Kita tidak dapat tabur duit percuma kerana kita tidak ingin menyalahguna kuasa yang diberi kepada kita sebagai kerajaan.

Kita juga tidak akan tipu dan menubuhkan syarikat untuk selewengkan wang yang dihutang olehnya. Tetapi percayalah apabila kita majukan negara, rakyat akan dapat bukan sahaja nikmat daripada pembangunan tetapi nikmat daripada peluang-peluang pekerjaan dan perniagaan.

Kita akan kawal kos sara hidup supaya wang yang kita perolehi akan dapat membeli lebih banyak barangan dan khidmat dari dahulu. Ini akan berlaku kerana daya keluaran kita akan meningkat dengan mengguna cara-cara baru yang lebih efisien dan produktif.

Kehidupan rakyat akan menjadi lebih bahagia kerana kebebasan bersuara dan bersurat akhbar. Hak perikemanusiaan akan dinikmati oleh semua.

Rakyat bebas mengkritik kerajaan. Mereka tidak lagi akan didera dengan dikenakan cukai tambahan, pembekuan wang dibank, diturun pangkat, dihenti kontrak dan bermacam lagi deraan yang dikenakan kepada mereka jika tidak menyokong kerajaan dahulu.

Sebuah negara akan maju jika rakyatnya maju. Untuk menentukan rakyat maju maka peluang menuntut pelajaran akan diperbanyakkan melalui biasiswa dan menambah pusat- pusat latihan dan pelajaran.

Latihan kemahiran akan ditingkatkan supaya nilai ekonomi rakyat akan meningkat. Bagi yang terlatih dan cekap peluang kerja akan ditingkatkan melalui berbagai rancangan.

Kerajaan harap rakyat akan sambut baik perancangan dan strategi kerajaan. Kita semua sedar rancangan apa pun tidak akan berjaya jika tidak dituruti dengan kesediaan dan perlengkapan rakyat bagi merebut peluang-peluang yang akan diwujudkan.

Menepuk tidak mungkin berbunyi dengan sebelah tangan sahaja.

Bulan Ogos sinonim dengan bulan kebangsaan yang semestinya perlu diisi dengan aktiviti-aktiviti berbentuk patriotik dan kenegaraan bagi menzahirkan rasa cinta kepada negara.

Kibarkan bendera jalur gemilang

Antara aktiviti paling mudah yang boleh kita semua lakukan adalah mengibarkan Jalur Gemilang.

Kempen kibar Jalur Gemilang dianjurkan oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) ini tidak akan berjaya jika rakyat Malaysia tidak menyokongnya.

Berbanggalah untuk mengibarkan Jalur Gemilang di mana-mana sahaja; di rumah, di kereta, di bangunan dan di mana sahaja yang sesuai.

Kibarkanlah Jalur Gemilang bagi menzahirkan rasa cinta terhadap negara sekali gus bersyukur dengan nasib kita yang begitu baik kerana dapat menukar kerajaan tanpa rusuhan.

Merdeka bukan sekadar bebas daripada cengkaman kuasa dan minda penjajah, tetapi juga bermaksud menghayati semangat jiwa merdeka itu dengan menyayangi negara sepenuh hati dan sanggup berkorban untuk negara ini dengan apa cara sekalipun.

Diucap terima kasih kepada yang telah menyumbang kepada Tabung Harapan Malaysia. Buktikanlah yang Rakyat Malaysia sanggup berkorban untuk Malaysia.

Bersamalah kita bangun tegap dengan bangganya untuk “Sayangi Malaysiaku” kerana negara ‘Malaysia adalah Kita Punya’.

Selamat Menyambut Hari Kebangsaan, semoga Malaysia terus maju, aman dan harmoni.

TUN DR MAHATHIR MOHAMAD ialah Perdana Menteri Malaysia, Pengerusi BERSATU dan Anggota Parlimen Langkawi. *Ucapan perdana menteri bersempena pelancaran sambutan Bulan Kebangsaan dan Kibar Jalur Gemilang 2018 di Padang Kota Lama, Pulau Pinang pada Sabtu 4 Ogos 2018.

DIKEMASKINI: Tun Mahathir ucap terimakasih kepada Jokowi serah Equanimity  – Jho Low mahu sila tunjuk bukti

KLIK BACA: Equanimity hak milik kerajaan Malaysia, Guan Eng cadang jual aset curi

KLIK BACA: Najib duduk rumah jangan ganggu Umno-BN, nanti kalah lagi pilihan raya kecil

KLIK BACA: Kristian ambil alih Putrajaya, Polis boleh tangkap Tajuddin Rahman rasanya

KLIK BACA: Mahathir marah projek kereta letrik gagal, kata Najib

KLIK BACA: Mat Sabu lebih mulia walau Najib cuba hina

DIKEMASKINI: Doa orang teraniaya seperti Najib tiada hijab dengan Allah, kata Lokman Adam

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share