Ahli Parlimen PAS-Tumpat, Datuk Che Abdullah Mat Nawi meminta menteri pengangkutan Anthony Loke mengulas sekiranya pakaian seragam syarikat penerbangan Malaysia terlalu mendedahkan, berbanding pramugari dari syarikat penerbangan antarabangsa.

“Adakah anda mendapati mereka terlalu mencolok mata berbanding dengan syarikat penerbangan antarabangsa seperti di AS dan tempat lain di mana mereka memakai seluar sebagai pakaian seragam,” kata Che Abdullah.

Anthony Loke hanya mengatakan bahawa beliau tidak mempunyai sebarang komen mengenainya.

“Ini subjektif, jika anda fikir ia mendedahkan, maka jangan pandang pramugari,” kata Loke dipetik portal mStar dalam ucapan penggulungan kementeriannya pada Rabu.

Loke berkata, syarikat penerbangan perlu mematuhi piawaian keselamatan termasuk pemindahan kecemasan dalam tempoh yang ditetapkan seperti yang ditetapkan oleh Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) dan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM).

Beliau berkata, untuk menerima sijil keselamatan, syarikat penerbangan perlu memastikan pakaian seragam yang dipakai oleh kru penerbangan akan membolehkan mereka menjalankan prosedur keselamatan dalam tempoh yang ditetapkan.

Antara kriteria termasuk seragam yang membolehkan anak kapal melakukan pemindahan kecemasan dan keputusan komersial syarikat penerbangan berdasarkan imej korporat mereka.

Sejajar dengan tema “Hospitaliti Malaysia” yang diamalkan oleh Malaysia Airlines Berhad (MAB), pakaian seragam kebaya yang dipakai oleh pramugari mereka mencerminkan budaya tempatan.

“Kementerian tidak mempunyai sekatan sekiranya pramugari penerbangan beragama Islam mahu memakai pakaian yang mematuhi syariah selagi ia memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh CAAM,” jelasnya.

KLIK BACA: Surat CIA bukan derhaka, Najib tak tahu, kata Hasanah

KLIK BACA: Mahathir marah projek kereta letrik gagal, kata Najib

KLIK BACA: MEIO agensi risikan ada 1,000 anggota seluruh dunia – Hasanah

KLIK VIDEO: Mat Sabu jawab Najib bangga perlekeh dirinya kartun, tiada bukti skandal 1MDB

KLIK BACA: “Import intan berlian masuk Malaysia tanpa GST, kepala bapak kau” – RSN Rayer cetus kekecohan di Parlimen

KLIK BACA: DoJ akan rampas barang kemas milik isteri MO1?

KLIK BACA: Benarkah kata Rosmah semasa hari jadi bahawa Najib lelaki jujur?

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share