Semasa Debat Presiden Umno Khairy ditanya mengapa mempertahankan Najib Razak dalam PRU14 walaupun dia tidak mempertahankan 1MDB.

Menerima penjelasan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) akan menjadi salah satu penyesalan seumur hidup, kata calon presiden Umno, Khairy Jamaluddin.

“Ini adalah penyesalan seumur hidup saya walaupun kami merasa ada lubang dalam penjelasan yang diberikan pada 1MDB, kami menerima mereka sebagai penyiasatan yang dijalankan oleh Jawatankuasa Akaun Awam (PAC) tidak melibatkan Perdana Menteri pada masa itu.

“Saya mengakui kesilapan kita untuk tidak meneruskan persoalan dan saya menyedari kekurangan itu punca kekalahan PRU14,” katanya semasa perdebatan langsung antara calon presiden Umno yang dihoskan oleh Astro Awani.

Khairy berkata demikian ketika ditanya mengapa dia mempertahankan Datuk Seri Najib Razak menjelang PRU14 walaupun tidak mempertahankan 1MDB malah telah memanggil PAC untuk menyoal Low Taek Jho atau Jho Low pada tahun 2015.

Beliau berkata Umno adalah di mana ia hari ini kerana pemimpin tidak berterusan menyoal pemimpin mereka.

“Semua pemimpin dalam parti dari anggota Kabinet kepada pemimpin bahagian telah menyuarakan pendapat 1MDB tetapi kami berhenti melakukannya.

“Ini membawa kita kembali ke tahap kita tidak melayan presiden parti sebagai ‘tuhan politik’ – ‘political god’ dan mesti membenarkan perbincangan politik terbuka,” katanya.

Sebelum ini, Khairy turut mengakui kesal berdiam diri apabila melihat Muhyiddin Yassin dan Shafie Apdal dipecat dari Umno oleh Najib Razak susulan bertanya mengenai skandal 1MDB.

Untuk makluman Khairy di dalam debat Presiden Umno itu juga berjanji akan menghapuskan budaya samseng di dalam Umno dan menolak strategi pesaingnya untuk melakukan rundingan pintu belakang ‘meminta nyawa’ dengan kerajaan Pakatan Harapan yang dipimpin Tun Dr Mahathir dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Khairy juga berkata dalam PRU14 ‘undi dari anggota polis turun’ dan Umno tidak boleh menyalahkan Zahid Hamidi kerana beliau telah bekerja keras.

Manakala, Tengku Razaleigh pula membidas pemimpin Umno yang sombong menunjuk-nunjukkan kekayaan kepada rakyat. – Majalah Review Malaysia – MRM

KLIK BACA: Tahniah Zahid tapi saya tak lupa apa Umno pernah lakukan pada saya – Tun Mahathir

KLIK BACA: Khaled akui Umno silap besar caci hina Tun Mahathir

KLIK BACA: MO1 tersiksa menanti kes 1MDB, kes bunuh Altantuya dari berdepan hukuman? 

KLIK BACA: Kenyataan Najib salahkan polis dakwa nilai rampasan ditambah kerana dendam politik, serang keluarga? 

KLIK BACA: Debat Presiden -Khairy kesal sokong 1MDB, sindir Zahid undi polis jatuh PRU14?

KLIK BACA: Kes Najib 1MDB tidak sama dengan kes liwat Anwar – Tun Mahathir

KLIK BACA: Wang dipinjam SRC dari dana pencen dibeku di Switzerland gara-gara 1MDB

KLIK BACA: Shahrizat sedar diri bersara politik hanya selepas Umno hilang kuasa rupanya…

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share