Dr Mahathir berhasrat membawa masuk kepakaran pembuatan komponen kereta dari China ke Malaysia untuk memperkasakan teknologi pembuatan tempatan. – Foto Bernama

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dalam sidang media di Mesyuarat Majlis Ahli Tertinggi Bersatu di Menara Yayasan Selangor berkata, beliau telah berbincang dengan Pengerusi Proton Holdings Bhd yang memiliki kepentingan 49.9 peratus melalui saham Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd mengenai idea tersebut.

“Li bertanya kepada saya, apa Malaysia mahu, jadi saya jelaskan bahawa Proton boleh diuruskan oleh Geely tetapi kami mahu kepakaran pembuatan tempatan juga turut terlibat dalam pembikinan komponen kereta.

“Oleh itu, untuk menaik taraf pengeluaran tempatan, kami mahu Geely membawa masuk kepakaran pengeluar dari China untuk bekerjasama dengan pembuat tempatan, dalam erti kata lain menolong Malaysia untuk hasilkan komponen kereta sendiri…dan Li telah bersetuju,” katanya seperti dilapor Sinar Harian.

Syed Mokthar menguasai DRB-Hicom, yang memiliki 50.1 peratus saham Proton manakala Geely memegang kepentingan 49.9 peratus.

Dr Mahathir, yang mengasaskan Proton pada 1983 semasa kali pertama sebagai perdana menteri, mengkritik kerajaan BN sebelum ini mengenai perjanjian dengan Geely tahun lalu. – Sinar Harian

TERKINI: Rosmah lebih tahu punca sebenar 1MDB, dijangka dituduh – lapor WSJ

KLIK BACA: Tun M enggan jumpa Wahid Omar pengerusi PNB dijangka letak jawatan

KLIK BACA: Ketua GLC, GLIC jangan buat muka sedih, sila letak jawatan – Kadir Jasin

CLICK READ: Kadir Jasin: Multiple charges against Najib possible

KLIK BACA: Zahid – Umno akan rampas Putrajaya, PH akan tumbang!

KLIK BACA: Shahrizat sedar diri bersara politik hanya selepas Umno hilang kuasa rupanya…

DIKEMASKINI: Najib, keluarga, rakan dan ahli politik BN termasuk peguam  disiasat kes gubah wang haram

KLIK BACA: Mufti Pahang: Tak perlu Tabung Harapan, cukai yang dikutip cukup bayar hutang negara

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share