Kenyataan Datuk Seri Najib Razak baru-baru ini menunjukkan bekas perdana menteri itu tidak sedar penolakan rakyat, kata peguam Syahredzan Johan.

Setiausaha politik Lim Kit Siang itu berkata Najib tidak menunjukkan rasa bersalah malah cuba meraih simpati daripada rakyat.

“Ia benar-benar sedih. Satu kajian kes mengenai bagaimana seorang ahli politik boleh terputus hubungan dengan [rakyat] pengundi sebelum dan selepas kejatuhannya yang luar biasa. ” katanya di Twitter.

“There was a point in time, when the police first raided his house that some sympathised with him. He and his wife looked so human and vulnerable then. Yet those feelings of sympathy evaporated when it was clear that he remained unremorseful.

There was no remorse, no regret, no retrospection even in any of his press releases, tweets, FB posts or speeches post GE.

He remains oblivious of the will of the people who thoroughly rejected him. Or perhaps, he simply refused to accept the reality of his situation.” – Syahredzan Johan

Syahredzan juga mempersoalkan sama ada Najib cuba menjenamakan semula dirinya sebagai Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan mempertahankan tindakan pentadbiran terdahulu.

“Adakah dia fikir dia Anwar pasca pemecatan? Bahawa dia boleh mengalihkan perhatian orang apabila pentadbirannya dan rakan-rakannya yang telah ditolak rakyat dan tidak popular.

“Dia [Najib] tidak sedar kehendak rakyat yang menolaknya secara menyeluruh. Atau mungkin, dia [Najib] menolak menerima realiti keadaannya, ” kata Syahredzan.

Beliau merujuk kepada tweet tertentu dari Najib pada hari Rabu, di mana Ahli Parlimen Pekan berkongsi blog yang berkaitan dengan kekecewaan seorang guru agama yang sepatutnya melepaskan tugasnya selepas Pakatan Harapan (PH) berkuasa.

Walau bagaimanapun, laman web yang membawa cerita, thethirdforce.net , adalah komponen yang diketahui dalam jentera pilihan raya BN.

Najib sangat aktif di media sosial sejak kerugian bersejarah BN dalam PRU14, melepaskan kenyataan hampir setiap hari mempertahankan dasar pentadbirannya dan mengkritik kerajaan PH. – Majalah Review Malaysia – MRM

KLIK BACA: Najib orang senang, dapat benda mudah sebab kewangan okay, kata pengunjung rumah terbuka Raya

KLIK BACA: Pejabat Putrajaya ditinggalkan bersepah selepas PRU14, kata PM Dr Mahathir

KLIK BACA: Najib mungkin dituduh gubah wang haram dan salah guna harta – Reuters

KLIK BACA: Rakyat patut berterimakasih kepada Rosmah, penasihat Najib

KLIK BACA: Dr Mahathir tolak tawaran Jho Low jumpa SPRM, Polis di Dubai

KLIK BACA: Najib fikir semudah itu mahu tanggung dosa haji 1MDB?

KLIK BACA: Umno perlekeh lawatan Tun M ke Jepun, Malaysia negara koboi?

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share