Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang dijalankan Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) dan China Communications Construction Company Ltd akan melibatkan kos kira-kira RM66 bilion atau lebih tinggi, kata Tun Daim Zainuddin.

Pengerusi Majlis Penasihat Kerajaan itu berkata kos RM55 bilion yang dilaporkan secara meluas sebelum ini hanya melibatkan fasa pertama projek mega tersebut.

“Ia bukan RM55 bilion. Sekiranya (anda) memasukkan kos fasa kedua, ia akan melibatkan RM11 bilion lagi.

“Jika anda mengambil kira kadar faedah dan semuanya, kemungkinan (kos keseluruhan) akan menjadi lebih besar,” katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini, hari ini.

Bagaimanapun, Daim berkata, beliau menyerahkan kepada pihak kerajaan untuk mengumumkan keseluruhan kos tersebut.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad semalam bahawa pentabiran kerajaan sebelum ini telah memberikan angka ekonomi yang tidak tepat.

Sejak enam hari lepas, Majlis Penasihat Kerajaan telah mengadakan 40 mesyuarat dan bertemu 50 individu pelbagai latar belakang termasuk pegawai kanan kerajaan dan wakil dari syarikat berkaitan kerajaan, organisasi bukan kerajaan dan sektor korporat.

Ketika ditanya mengenai kemungkinan kerajaan membatalkan projek ECRL, Daim berkata: “saya tidak tahu (kerana) ini (perjanjian) melibatkan peringkat antara kerajaan.

“Saya berpendapat kerajaan China amat mesra (dengan Malaysia) dan kita mempunyai hubungan yang lama dengan kerajaan China, iaitu sejak 1994.

“Dalam tempoh 22 tahun di bawah kepimpinan Dr Mahathir sebelum ini, kita tidak pernah mengalami sebarang masalah. Kita bekerjasama rapat dan saya berpendapat kita akan terus menjalin kerjasama yang erat,” katanya.

Projek ECRL sepanjang 688 kilometer itu menghubungkan Pelabuhan Klang, Selangor dengan Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Ia, yang dijangkakan siap pada 2024, akan melibatkan 28 stesen yang menawarkan perkhidmatan kereta api penumpang dan kargo. – Bernama

KLIK BACA: Rosmah tegur pihak berkuasa jangan bocor maklumat siasatan

KLIK BACA: Wang tunai ditemui polis derma pilihan raya, nyawa diancam, Najib mohon perlindungan saksi

KLIK TERKINI 2018: “Altantuya – Orang awam tak tahu bagaimana UTK berfungsi, kami kena ikut perintah,” – Sirul Azhar Umar

KLIK BACA: SPRM jelaskan Najib dikehendaki hadir ke ibu pejabat SPRM bukan sebaliknya

KLIK BACA: Kenyataan bersama adik beradik Najib nafi harta peninggalan Tun Razak

KLIK BACA: Shafee berani nafi Sarawak Report dakwa terima wang dari Najib? – Kadir Jasin

KLIK BACA: Pascal rayu PM Dr Mahathir bantu kes pembunuhan bapanya Hussain Najadi

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share