Buku mengenai Low Taek Jho atau Jho Low dan isu MDB – “Billion Dollar Whale: The Man Who Fooled Wall Street, Hollywood, and the World”  oleh dua wartawan Wall Street Journal (WSJ) akan berada di pasaran mulai 18 September ini.

Menurut nota penerbit di laman Amazon.com, buku itu menjanjikan “kisah sebenar mengenai keangkuhan dan ketamakan”.

“(Buku ini) mendedahkan bagaimana seorang individu mencipta salah satu krisis kewangan terbesar dalam sejarah di bawah hidung industri kewangan global, mendedahkan pautan rahsia mereka yang kaya, elit, perbankan, Hollywood, dan politik,” petik nota itu.

Penerbit Hachette Books menambah ‘Billion Dollar Whale’ akan menjadi perumpamaan klasik dan mengerikan tentang dunia kewangan pada abad kedua puluh satu”.

Dalam istilah perjudian, seekor ikan paus merujuk kepada roller yang tinggi yang menghasilkan sejumlah besar wang.

Buku ini, yang boleh dipesan dari Amazon dan Barnes & Noble serta Booko.com

Penulis buku Bradley Hope dan Tom Wright berada di barisan hadapan WSJ dalam melaporkan beberapa siri artikel mengenai saga 1MDB.

Ia bermula dengan laporan bagaimana siasatan Malaysia mendapati hampir AS$700 juta (RM2.6 bilion) berada di akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Susulan ini, 1MDB menjadi subjek siasatan oleh beberapa pihak berkuasa di seluruh dunia, dengan tindakan mahkamah diambil di Singapura, Switzerland dan Amerika Syarikat.

Walau bagaimanapun, pihak berkuasa Malaysia masih belum membuat sebarang dakwaan mengenai kemelut 1MDB, kecuali menjatuhkan hukuman bersalah ke atas Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli kerana mendedahkan beberapa mukasurat laporan ketua audit negara mengenai firma itu yang diklasifikasikan sebagai rahsia.

Jabatan Kehakiman AS (DoJ) telah mendakwa dari 2009 hingga 2015, lebih daripada US $ 4.5 bilion milik 1MDB dialihkan oleh pegawai tinggi dana dan rakan sekutunya, termasuk Low.

Artikel di theedgesingapore.com. pada 2 Mac lalu menyatakan bukan sahaja kapal layar mewah “Equanimity” bernilai AS$250 juta [RM1 Bilion] yang didakwa milik Jho Low yang dibeli dengan wang 1MDB dirampas oleh pihak berkuasa Indonesia.

Menurut penulisnya Samantha Chiew, jet peribadi Bombardier Global 5000 bernilai AS$35 juta yang juga katanya milik Low juga telah dirampas ketika jet itu diparkir di Lapangan Terbang Seletar, Singapura.

KLIK BACA PENJELASAN: Jho Low macam mana ahli parlimen PH tak meradang? – Peguam Hanipa Maidin

KLIK BACA: Tulisan mengejutkan Tan Sri Sanusi – Sirul pembunuh Altantuya, hukuman gantung apa perasaannya?

KLIK BACA: Berapa lagi model Mongolia perlu kita kebumikan, soal anak PM Australia

KLIK BACATun Mahathir semakin mendahului, pilih Najib umpama jerut leher sendiri

KLIK BACA: Zahid mesti sedia angkat sumpah Perdana Menteri ke-7, kata Mahfuz

KLIK BACA: Tun Mahathir jantan berani dari MO1 – peguam Hanipa Maidin

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share