oleh A Kadir Jasin

AKIBAT ketaasuban seseorang terhadap tauke Cina Indonesia (Tan Sri Kehormat) Peter Sondakh, Felda dianggarkan telah mengalami kerugian atas kertas (paper loss) sebanyak kira-kira AS$300 juta atau lebih RM1.2 bilion.

Najib (kiri sekali) senyum ria bersama Peter Sondakh (kanan sekali)

Kalau pada tahun 2012 Felda diperkuda untuk menjana keuntungan modal segara (instant capital gain) bagi membiayai pilihan raya umum (PRU) 2013 melalui tawaran awam permulaan (IPO) Felda Global Ventures (FGV), kini, menjelang PRU 2018, ia diperalatkan sekali bagi membeli ladang milik Sondakh pada harga yang amat tinggi.

Walaupun pembelian ladang Sondakh di Indonesia yang bernama Eagle High itu dibantah dan dikritik oleh banyak pihak, termasuk (Datuk Seri) Mohd Nazir Abdul Razak, ia tetap diteruskan.

Ini menimbulkan persoalan apakah yang tersirat di sebalik perhubungan luar biasa antara Perdana Menteri, (Datuk Seri I Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan Abdul Jalil) Mohd Najib Abdul Razak dengan Sondakh itu?

Mustahil semata-mata kerana Sondakh berasal dari Sulawesi seperti keturunan Najib. Najib adalah keturunan bangsawan Bugis suku Gowa.

Ramai dalam dunia politik, diplomasi dan perniagaan tahu betapa akrabnya Najib dengan Sondakh.

Sondakh mula bertapak di Malaysia pada tahun 2000 dengan menjual asetnya di Indonesia kepada Khazanah Nasional Berhad dan membeli aset Khazanah di Malaysia.

Soalnya apakah ada persamaan di antara peranan Sondakh dengan Jho Low dalam cakerawala politik dan korporat Najib?

Pastinya Sondakh tidak dapat dibandingkan dengan orang kaya segera Jho Low. Sondakh mempunyai asas dan sejarah perniagaan yang lama dan tulen berbanding “wheeler dealer” penjual batu azimat Jho Low.

Namun, Sondakh mempunyai kesan yang hampir serupa dengan Jho Low dalam cakerawala korporat Malaysia – menyebabkan negara berhutang.

Siapa goda siapa dan siapa pukau siapa dalam permainan korporat ini amat penting diselidik dan difahami kerana akibatnya kepada Felda sangat buruk.

Felda membeli hanya 37 peratus saham Eagle High tetapi sanggup (atau dipaksa) membayar harga yang sangat tinggi iaitu IDR580 seunit atau premium 95 peratus ke atas harga pasarannya. Felda dianggarkan telah membayar AS$505.4 juta (lebih RM2 bilion).

Malangnya (atau memang sudah dijangkakan), tidak lama selepas pembelian itu harga saham Eagle High jatuh merudum. Hari ini, 26 Februari, harganya hanya IDR230 seunit, menyebabkan Felda menderita kerugian atas kertas lebih RM1.2 bilion.

Dengan kejatuhan lebih 50 peratus itu, pegangan Felda dalam Eagle High boleh dikatakan tidak bernilai lagi. Hendak gadai untuk bayar hutang pun tidak laku. Kalau laku pun jumlahnya amat kecil.

Dengan kerugian yang besar dan hutang yang bertimbun, Felda tidak berkemampuan membeli Eagle High apatah lagi dengan harga yang sangat mahal untuk satu blok saham yang tidak memberikannya kawalan ke atas syarikat Sondakh itu.

Tetapi mengapakah ia beli juga seolah-olah ada konspirasi untuk membawa keluar duit Felda (duit hutang) atau membantu Sondakh yang mengikut cerita sudah pun mendapat banyak bantuan dan keistimewaan dalam pelaburannya di Malaysia?

Agaknya permanian korporat luar biasa seperti inilah menyelamatkan bekas pengerusi Felda, (Tan Sri) Mohd Isa Abdul Samad, daripada dihadapkan ke mahkamah walaupun sudah ditangkap oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki melakukan rasuah.

Isa menyimpan banyak rahsia berbisa!

Sondakh antara 10 orang terkaya di Indonesia (majalah Forbes).

Wallahuaklam. – Sumber The Scribe Kadir Jasin

*Datuk A Kadir Jasin adalah bekas ketua pengarang NST. Rencana adalah pendapat peribadi beliau yang tidak semestinya mewakili pendirian MalaysiaStyloNews.

KLIK VIDEO: Polis marin Indonesia kejar rampas kapal Jho Low yang dikehendaki DoJ

KLIK BACA: Datuk Kadir Jasin – Najib tidak fikir panjang laksanakan GST seolah-olah nak hukum rakyat jelata sepatutnya ambil hati

KLIK BACA: Kenapa 1MDB hendak ditutup? Adakah kerana misi XXXXX telah selesai?

KLIK BACA: Bekas pegawai tinggi kerajaan rayu warga Pekan jadi ‘perisai manusia’ Dr Mahathir

KLIK BACA: Mufti Brunei – kerajaan runtuh bila ulama penasihat kerajaan tak berani tegakkan kebenaran

KLIK BACA: Tajuddin Rahman akui kenal uncle selau taja harijadi Tun Mahathir berjuta!!!

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share