Rakyat Malaysia di Facebook dan Twitter melahirkan kekesalan dengan tindakan polis menyoal Dr Siti Hasmah Mohd Ali berhubung ucapannya semasa “Himpunan Ungu” tahun lepas. – Foto ihsan FMT

Perhimpunan yang dianjurkan oleh Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah dan ahli G25, Noor Farida Ariffin, yang menyaksikan wanita bersatu menentang situasi semasa politik Malaysia, yang digambarkan sebagai “toksik”.

Siti Hasmah disoal selama lebih kurang sejam di pejabat suaminya Dr Mahathir Mohamad di Yayasan al-Bukhary pagi ini oleh dua anggota polis dari ibu pejabat polis persekutuan.

Ramai pengguna media sosial melihat soal siasat itu sebagai “gangguan”, “buli”, dan tindakan “terdesak”.

Di Twitter, peguam hak asasi manusia Eric Paulsen (@ EricPaulsen101) berkata tindakan itu bermotifkan politik.

Ketua Pemuda Bersatu Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mempersoalkan mengapa Siti Hasmah kini menjadi sasaran, lebih empat bulan selepas perhimpunan itu.

“Himpunan pada bulan September, sekarang baru nak siasat? Siasat untuk apa? Nak bantah seksisme dan politik toksik pun salah?” Katanya pada akaun Twitternya (@SyedSaddiq).

“Tak cukup dengan Tun M, sekarang Tun Siti pun kena. Bukan nya beliau beli pink necklace & bag Hermes, dengan duit rakyat. We deserve better, Malaysia.”

Pelakon, Nur Fathia Latiff (@fatiyalatiff) berkata pihak berkuasa hanya menimbulkan kekecohan.

“Alahai. Kecoh gila la diorang ni, dengan Dr Siti Hasmah pon nak bergaduh. ”

Pengguna #WANgerInOutShakeItAllAbout (@syazwnr) berkata tindakan polis menyoal Siti Hasmah membuktikan perkara disentuh semasa “Himpunan Ungu” yang politik Malaysia sememangnya toksik.

“Event dah hampir half a year ago. Dr Siti Hasmah umur 91 tahun, soft-spoken, hardly controversial and probably the nicest person related to mainstream politics.

“Purple Walk bantah politik toksik, tapi nampaknya politik masih toksik.”

Siti Hasmah disoal di bawah Seksyen 9 Akta Perhimpunan Aman, yang menyatakan penganjur perlu memberitahu polis 10 hari sebelum perhimpunan berlangsung.

Ramai pengguna dengan segera menyatakan tindakan mensasarkan Siti Hasmah memberi gambaran buruk kepada pihak berkuasa dan memerintah kerajaan Barisan Nasional.

Pengguna khalidkarim (@khalidkarim) menyatakan: “Ini tidak akan baik untuk Najib.”

Guna Rethinasamy, di Facebook, berkongsi sentimen yang sama, berkata: “Tindakan yang salah. Tindak balas akan menjadi seperti tsunami. ”

Fathol Zaman Bukhari memberi amaran kepada Najib ia mungkin langkah yang salah.

“Jibby, anda membuat satu kesilapan besar. Jangan terlalu gung-ho. Ada had untuk bravado anda. ”

Pengguna Facebook, Chee Keen berkata tindakan pihak berkuasa itu boleh menimbulkan kemarahan rakyat.

“Saya tidak fikir ia hanya Tun (Dr Mahathir) yang akan tersinggung. Saya fikir Tun Siti Hasmah merupakan salah seorang yang paling dihormati di negara ini dan saya fikir ramai di antara kita, rakyat, akan turut tersinggung,” katanya dalam bahagian komen. – Sumber ihsan The Malaysian Insight

KLIK BACA:  Polis yang menyoal Siti Hasmah ‘tersipu malu’, kata peguam

KLIK BACA: Penjelasan mudah Dr Mahathir sindir umpama Proton-Rolls Royce kalau tak faham memang bangang

KLIK BACA: Saya tolong orang Melayu, bukan saya yang memburukkan, kata Tun Mahathir

KLIK BACA: Kumpulan Diplomat Kesatuan Eropah terima kunjungan pemimpin HARAPAN diketuai Dr Mahathir

KLIK BACA: Bergambar depan Kaabah tapi rasuah ‘tahap gaban’, kata Mukhriz

KLIK BACA: Pemimpin Pas hidup mewah, penyokong hidup kesempitan – A Kadir Jasin

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share