PERDANA Menteri Najib Razak akan menjual lebih banyak tanah jika terus berkuasa, kata Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Dr Mahathir Mohamad. – Foto The Malaysian Insight

Dr Mahathir berkata demikian susulan tindakan Bank Negara Malaysia membayar sejumlah RM 2 bilion bagi membeli 22.58 hektar tanah kerajaan.

Edge Financial Daily melaporkan penjualan itu akan mengisi semula kantung Menteri Kewangan (Diperbadankan) selepas syarikatnya 1MDB membayar kira-kira AS$600 juta (RM2.4 bilion) kepada syarikat Abu Dhabi, International Petroleum Investment Company (IPIC) sebagai penyelesaian kes mahkamahnya.

Mahathir berkata sewaktu beliau menjadi perdana menteri, Bank Negara berkembang beberapa kali tetapi tidak ada berita mengenai bank pusat perlu mengeluarkan sejumlah besar wang untuk kegiatan yang tidak pernah didengar sebelum ini.

Mantan perdana menteri itu memperli Najib kerana menjalankan ‘kerja yang bagus’ dan beliau akan berkebolehan menjual lebih banyak tanah lagi jika lebih lama memerintah.

oleh Dr Mahathir Mohamad

1. Dilaporkan bahawa Bank Negara telah membeli dari 22,58 hektar tanah Kerajaan Malaysia untuk penempatan semula Universiti Kewangan Islam Global dan Akademi Penyelidikan Antarabangsa untuk Kewangan Islam.

2. Berbulan masa telah diambil untuk berunding transaksi ini. Bank Negara akan membayar Kerajaan Malaysia RM2 bilion untuk tanah ini.

3. Semasa saya berada di pejabat Bank Negara berkembang secara fizikal beberapa kali. Tetapi tidak ada yang mendengar tentang harga yang dibayar untuk tanah itu. Mungkin orang awam sebagai pihak berkepentingan, ingin tahu berapa banyak Bank Negara membayar untuk tanah ini.

4. Penjualan aset adalah satu cara bagi Kerajaan untuk membuat wang. Kita menjual tanah di Pulau Pinang dan Pelabuhan Klang baru-baru ini dan membuat cukup wang untuk membayar ansuran kedua hutang yang dikenakan kepada IPIC.

5. Kita masih mempunyai tanah yang lebih banyak. Sekiranya kita menjual beberapa negeri, kita boleh menjadi kaya.

Itulah satu cara untuk mencapai Wawasan 2020. Lebih banyak tanah boleh dijual dan sedikit hasil yang diagihkan sebagai BR1M untuk mencapai negara berpendapatan tinggi. Kita akan menjadi negara maju. Tidak perlu menunggu hingga 2050.

6. Lihatlah Singapura. Ia adalah kecil berbanding Malaysia. Tetapi ia mempunyai pendapatan per kapita yang jauh lebih tinggi daripada Malaysia. Singapura adalah sebahagian daripada Malaysia sebelum ini. Ia dijual kepada British. Ia kini merupakan sebuah negara yang merdeka.

7. Kita tidak memerlukan kawasan tanah besar. Jika kita menjual semua tanah berlebihan kita, kita dapat melihatnya berkembang dengan baik. Kita boleh bangga dengan perkembangan kemajuan mereka.

8. Najib melakukan pekerjaan yang hebat. Sekiranya kita memberinya lebih banyak masa, kita akan melihatnya menjual lebih banyak tanah, yang akan menjadi sangat maju.

KLIK BACA: Dr Mahathir mahu kekal PM akan halang pengampunan Anwar, kata Puad Zarkashi

KLIK BACA: Dr Mahathir sudah berubah biar dia jadi PM semula memimpin Malaysia, kata rakyat

KLIK BACA: Felda Hilang Tanah Disonglap Tidak Menghairankan – A Kadir Jasin

KLIK VIDEO: Mazlan Aliman dedah habis skandal Felda depan peneroka

KLIK BACA: RCI 1MDB tak perlu apa salahnya sayang isteri, sindir Tun Mahathir 

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share