Seorang lelaki di Beijing, China menghadapi detik-detik cemas apabila terpaksa mendapatkan khidmat bomba bagi menanggalkan cawan bekam yang melekat terlalu kuat pada bahagian belakangnya.

Hu, di lapor melakukan rawatan tradisional itu sendiri dirumahnya di wilayah Hunan pada Selasa lalu dengan bantuan isterinya. Walaubagaimanapun, isterinya telah melekapkan cawan bekam itu terlalu kuat hingga tidak dapat ditanggalkan.

Akibatnya, bahagian belakang Hu yang dibekam itu bertukar menjadi bengkak dan merah. Isteri Hu yang panik telah mencuba pelbagai cara termasuk menggunakan tukul untuk menanggalkan cawan bekam tersebut, namun tidak berhasil.

Hu yang kesakitan kemudian cuba mendapatkan rawatan dari klinik berdekatan namun dinasihatkan untuk dibawa ke hospital kerana kesan bekam itu adalah serius. Namun di hospital, Hu tetap gagal menanggalkan cawan itu walaupun petugas hospital sudah berusaha sedaya upaya.

Akhirnya pihak hospital terpaksa meminta bantuan pihak bomba yang telah menghantar 4 orang anggota. Pihak bomba yang tiba di hospital telah berjaya memotong cawan tersebut menggunakan gergaji besi.

Hu ternyata lega apabila cawan tersebut berjaya ditanggalkan dan bersumpah tidak mahu berbekam lagi selepas ini. Dia kemudiannya mendapatkan rawatan di hospital bagi merawat luka tersebut.

Ini bukanlah perkara asing dan bukan kali pertama masalah ini berlaku di negara Tembok Besar itu.
Tahun lalu, seorang lelaki berusia 63 tahun yang hanya mahu dikenali sebagai Lin telah dikejarkan ke hospital kerana mengalami jangkitan kuman akibat luka berbekam. Lin mendakwa dia mendapatkan rawatan berbekam apabila dijanjikan bahawa rawatan tersebut dapat membantu memulihkan sakit bahunya.

Lin memberitahu kepada wartawan bahawa dia pergi berbekam di tempat yang sama setiap hari dalam tempoh masa sebulan sebelum kesan lepuh besar mula muncul. Namun Lin tidak pernah berhenti menjalani rawatan bekam sebaliknya menyuruh isterinya memecah lepuh besar tersebut dan menyapu dengan minyak.

Pada 20 Jun yang lalu, selepas pulag berbekam, dia mula merasa tidak selasa dan mengalami demam teruk. Ahli keluarga Lin kemudiannya membawa dia ke hospital dan di tahan di bilik kecemasan kerana suhu badannya mencecah 37.7 darjah celcius. Manakala kawasan belakang yang dibekam bengkak sepenuhnya.

Doktor yang merawat Lin mengesahkan bahawa dia telah dijangkiti kuman akibat berbekam. Doktor berkata, Lin bernasib baik kerana bergegas ke hospital untuk menerima rawatan. Jika tidak, dia mungkin akan mengalami sepsis. – Siakap Keli

KLIK BACA: GST dibenci rakyat kenapa Najib susah faham?

KLIK BACA: Kebetulan Najib jumpa Trump menjelang PRU14, ini kata Dr Mahathir

KLIK BACA: Subsidi minyak ditarik Najib Perdana Menteri ada kuasa pula?

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share