Advertisements

oleh Ong Boon Teck

GABUNGAN Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) menganggap permintaan pengeluar gula MSM Malaysia Holdings untuk menaikkan harga gula 29 sen sekilogram adalah tidak wajar.

Timbalan Presidennya, Mohd Yusof Abdul Rahman berkata, pada 1 Mac lalu, kerajaan telah membenarkan kenaikan harga gula pasir putih bertapis sebanyak 11 sen sekilogram, iaitu daripada RM2.84 kepada RM2.95 sekilogram.

“Oleh itu, harga gula tidak sepatutnya dinaikkan lagi hanya dalam tempoh yang singkat,” katanya kepada China Press.

Menurut Mohd Yusof, kenaikan harga gula adalah perkara besar kerana ia akan mempengaruhi kenaikan harga barang berkaitan.

“Pada 1 Mac, kerajaan meluluskan kenaikan seperti diminta pihak pengeluar. Sekiranya permintaan kali ini diluluskan lagi, bermakna harga gula telah dinaikkan sebanyak 40 sen sekilogram dalam tempoh beberapa bulan sahaja.

Advertisements

“Apa akan terjadi apabila harga gula naik kelak? Pengusaha minuman dan makanan pastinya akan dibebankan kos lebih tinggi, dan akhirnya pengguna terpaksa bayar harga lebih mahal,” katanya.

Mohd Yusof berkata, kerajaan mesti mengambil berat kesan dan akibat kenaikan harga gula, terutama terhadap golongan berpendapatan rendah.

“Kerajaan apabila ingin meluluskan harga barangan keperluan seperti gula, mestilah memikirkan keadaan rakyat jelata, bukan hanya memenuhi permintaan dan kepentingan pihak pengeluar semata-mata,” katanya.

Baru-baru ini, pengeluar gula MSM Malaysia Holdings dalam kenyataannya memberitahu, masih dalam perbincangan dengan kerajaan untuk menaikkan harga gula 29 sen sekilogram bagi menjamin keuntungan syarikat tahun ini.

Kumpulan Felda Global Ventures Holding Bhd (FGV) yang menguasai syarikat pengeluar itu berkata, harga gula mentah yang tidak stabil, ditambah dengan kejatuhan ringgit menyebabkan syarikat berdepan cabaran. – Sinar Harian

KLIK BACA: Najib salah tak kutuk serangan ke atas David Teo – MP PKR

KLIK BACA: Afdlin Shauki – Satu Malaysia dengar dia cakap kat PM ‘dia ni memang kurang ajar Datuk Seri’

KLIK BACA: Pas belakangkan Islam, Al-Quran kerjasama untuk kebaikan – Tun Mahathir

KLIK BACA: Rasulullah soal Sahabat bagaimana jika kau lihat pembesar mengambil harta?

KLIK BACA: Anak Muda ambil tindakan mahkamah terhadap Najib

KLIK BACA: Cukai pendapatan lebih dari cukup tak perlu GST, Rafizi bantai pakar ekonomi kononnya

KLIK BACA: Pulangkan duit SRC milik rakyat yang diterima dari Najib – Rafizi

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share