Advertisements

Kenyataan Datuk Seri Najib Razak mengenai pembangkang yang disifatkan seperti perkongsian ‘ali baba’ menyebabkan tokoh pembangkang, Lim Kit Siang menggunakan istilah yang sama dalam menggambarkan hubungan perdana menteri dengan ahli perniagaan Jho Low.

“Najib sendiri yang bertanggungjawab mewujudkan perkongsian ‘ali baba’ terbesar dan paling jahat di Malaysia – ‘Najib-Jho Low’ berpaksikan konsep ali baba yang melonjakkan Malaysia kepada kleptokrasi global.

“(Ini terlibat) skandal kewangan terbesar di seluruh dunia sejak kebelakangan ini, skandal pengubahan wang haram antarabangsa 1MDB bernilai berbilion dolar,” kata Lim dalam kenyataan, hari ini.

Lim berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Najib, semalam, yang menyifatkan kesepakatan pembangkang di Malaysia seperti pakatan ali baba kerana tidak mempunyai persefahaman untuk memilih siapa bakal perdana menteri jika mereka mendapat kuasa.

Najib juga menyifatkan pembangkang sebagai pelik kerana mereka hanya bersetuju untuk memilih Timbalan Perdana Menteri, menjadi individu paling berkuasa, kerana dia yang akan menentukan siapa bakal perdana menteri.

“Yang paling peliknya Timbalan Perdana Menteri yang akan memilih siapa yang akan jadi perdana menteri. Ini adalah ali baba, pembangkang adalah ‘ali baba’,” katanya ketika berucap merasmikan Lebuhraya Pan Borneo Sabah, di Sindumin dekat Sipitang.

Advertisements

Pada masa yang sama, Lim mengingatkan Najib bahawa Low yang merupakan rakan kenalan keluarga perdana menteri sedang dicari oleh pelbagai pihak berkuasa.

Menurut siasatan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengenai 1MDB, Low memainkan peranan dalam pembentukan firma pelaburan negeri sebagai penasihat khas Lembaga Pelaburan Terengganu.

Sementara itu, Lim menggesa Najib memberitahu Parlimen apabila Dewan Rakyat bersidang semula pada Selasa ini sama ada beliau mengadakan pertemuan dengan Low semasa lawatan ke China pada November tahun lepas. – Sumber Malaysiakini | Foto The Malaysian Times

KLIK BACA: Ramai ahli Umno berminat tahu hubungan sebenar Najib-Jho Low

KLIK BACA: Saya dulu ketawakan Filipina, sekarang Malaysia begitu, kata Musa Hitam

KLIK GAMBAR: Tun Mahathir lawat Forest City, Najib kata pajakan 99 tahun tapi ….

KLIK BACA: Zam cerita kisah Tunku difitnah skandal isteri orang

KLIK BACA: Penerangan penting Kadir Jasin berkenaan polisi Najib yang ditentang Mahathir

KLIK BACA: Peguam Dr Mahathir puji IGP pantas kes Jong-nam tapi bukan 1MDB

KLIK BACANazri menang 2,000 undi pun ada hati nak cabar Tun Mahathir…

KLIK BACA: Apa kata Ezam mengenai ‘ketelusan’ Pemuda Umno Jho Low 1MDB?

KLIK BACA: Dr Mahathir akui U Turn, hanya pemandu bodoh pandu terus dalam bahaya

KLIK BACA: Dana 1MDB: Dari taja haji hingga bayar hutang judi – Malaysia Dateline

KLIK BACA: “Aku akan pergi tidak lama lagi, dapatkah aku pejam mata hembus nafas terakhir” – Tun Mahathir

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share