Advertisements

Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan mereka yang membuat laporan polis berhubung dakwaannya terhadap projek Forest City di Johor berjaya menarik perhatian golongan ‘pekak, buta dan tuli’.

oleh Dr Mahathir Bin Mohamad

1. Saya amat gembira dengan report polis terhadap saya kerana kononnya membuat kenyataan yang tidak berasas berkenaan Forest City di Gelang Patah yang menelan belanja berbillion Ringgit.

2. Walaupun bodoh tetapi laporan polis yang dibuat berjaya menarik perhatian kumpulan yang pekak, buta dan tuli (PBT). Saya akan membuat penjelasan yang lebih panjang dan mempamerkan fakta-fakta berkenaan projek ini apabila saya dihadapkan ke mahkamah.

3. Yang saya hairan ialah kenapa orang PBT ini tidak report kepada polis akan laporan dalam beberapa akhbar oleh Bloomberg, sebuah agensi berita berkenaan ekonomi.

4. Besar kemungkinan puak PBT ini tidak baca, atau kalau baca sekalipun tidak faham. Yang dilapor oleh Bloomberg lebih dari yang saya sebutkan dalam ucapan saya.

Advertisements

5. Sekarang selepas saya jelaskan asas dakwaan saya, buatlah laporan polis terhadap Bloomberg. Tetapi saya yakin mereka tidak berani. Tujuan laporan mereka terhadap saya bukan diasaskan kepada kenyataan saya itu tidak betul. Laporan dibuat untuk menghentikan saya dari bercakap benar. Dalam Malaysia sekarang ini kebenaran amat ditakuti. Pembohongan disanjung tinggi.

6. Saya syorkan NGO-NGO ini membuat lawatan ke Forest City untuk melihat dengan mata kepala sendiri keadaan di Bandaraya berkenaan. Cuba sahkan penduduk dan pembeli bangunan-bangunan di sini terdiri dari orang tempatan, terutama orang Melayu.

7. Sahkan juga bahawa tanah ini disewa dan bukan dimiliki kekal seperti yang tertulis di papan tanda yang didirikan dan siaran kepada bakal pembeli dari Cina.

8. Dahulu, di waktu kita kurang bijak, Singapura telah dijual ke British. Sekarang ini Singapura menjadi negara asing yang tidak mungkin dikembalikan kepada Johor.

9. Penjualan tanah untuk dibangun dan diduduki oleh orang asing selama-lamanya tidak banyak berlainan dengan penjualan Singapura.

10. Malangnya PBT tak mungkin faham implikasi penjualan tanah Johor ini. Jauh sekali dari menyamakannya dengan Singapura.

11. Nasib baik lebih ramai rakyat Johor yang boleh faham tentang masalah penduduk asing yang akan berada di Johor selama-lamanya. Tidak ada mana-mana negara di dunia yang sanggup menerima kemasukan ramai orang asing ke negara mereka.

12. Amerika dengan penduduk seramai 325 juta pun menolak kemasukan orang Mexico dan oleh Trump, orang Islam.

13. Di Palestin, pembinaan bandar-bandar untuk orang Yahudi di tanah milik orang Palestin ditentang oleh mereka. Di Eropah kemasukan pelarian dari Syria dan lain-lain negara Arab dan Afrika dihalang oleh mereka.

14. Jika majoriti rakyat Johor menolak Forest City dengan kemasukan orang asing, pendirian mereka tidak sedikitpun berbeza dari pendirian bangsa-bangsa lain terhadap kemasukan beramai-ramai orang asing untuk tinggal di negara mereka.

15. Sesungguhnya NGO-NGO ini mengkhianati bangsa dan negara kerana menyokong penjualan wilayah di Malaysia kepada orang asing yang akan mendiri bandar-bandar mewah diduduki dan dimiliki selama-lamanya oleh mereka.

*Tun Dr Mahathir Mohamad adalah bekas Perdana Menteri Malaysia. Tulisan ini dipetik dari blog beliau chedet.cc


Nota Ana Ghoib: Apa bengap sangat NGO ini hendak faham tuntutan Mahathir solusinya ialah bangunkanlah sendiri dan jual bukan semua modal China dan dijual kepada China dan China pula menjualnya kepada orang asing aset di Forest City.

Mungkin Malaysia untung atas angin tetapi kesannya kepada populasi dan kedaulatan tidak difikirkan tetapi mungkin juga NGO ini bijak sebab mereka tahu Malaysia kontang duit untuk membangunkan diri sendiri berakibat dari skandal 1MDB.

Malaysia masih gagal menjadi jurujual produk negara yang baik manakala satu-satunya produk gemilang Malaysia iaitu Proton terbantut eksport besar-besarannya kerana perang Teluk dan pemimpin lain tiada usaha memasarkannya semula setelah ketiadaan Mahathir manakala ada yang hanya mahu mencari nama mengecam Mahathir hanya kerana masalah ‘power window’.

Sejak hendak merdeka bila melayu di ejek tidak tahu membuat jarum sebatang pun kemudian sesudah ada kemampuan  mereka masih bertekak politik tidak mengusahakan sesuatu.

Baka yang tak tahu memikirkan risiko mendapat sesuatu secara mudah iaitu kemasukan dana China justeru mengenal pasti kelemahan diri sendiri membangun hasil negara.

Forest City – Tidak langsung terfikir mereka apakah yang susahnya menambak tanah dan membina bangunan kemudian menjualnya sendiri kepada orang kaya asing di Singapura dan seluruh dunia?

Mungkin kerana mereka merasa susah ‘tiada airmuka’ menjualnya kerana Malaysia seakan tidak dipercayai lagi susulan munculnya skandal demi skandal yang tidak mahu diselesai malah disembunyikan.

KLIK BACA: Skandal BMF: Bekas wartawan NST, Star dedah Dr Mahathir arah siasatan ke akar umbi

KLIK BACA: Kadir Jasin: George Tan dalam kes BMF dan Jho Low dalam kes 1MDB tapi…

KLIK BACA: Zam: Tuntutan Batu Puteh untuk tutup kelemahan nasionalisme Najib

KLIK BACA: Mustahil Dr Mahathir mampu selamatkan Guan Eng dari penjara, kata Gobind

KLIK BACA: Kempen burukkan Mahathir, sentimen anti Najib Rosmah memuncak – ZAM

TERKINI PANAS: Peneroka kecewa kemana pergi RM4.3 bilion duit Felda, luah Shahrir Samad

KLIK BACA: PAS ikut jejak Rasulullah berpolitik secara matang, harap lahir penyokong Islam dari sulbi Umno

KLIK BACA: Jangan tolong syaitan menghina, betulkan doakan dia – Umar Al Khattab

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share