Advertisements

Khalid Samad dilindungi pengawal keselamatan ketika cuba diserang perusuh di parlimen – Foto Malaysiakini

Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad mendakwa salah seorang perusuh yang menyerang beliau di luar bangunan utama Parlimen pagi ini, adalah anak Ahli Parlimen Pasir Salak Datuk Tajuddin Abdul Rahman.

Menurut Khalid semasa sidang media di lobi Parlimen berhubung kejadian itu, kira-kira 20 hingga 30 lelaki cuba mencederakan beliau secara fizikal di samping mengeluarkan kata-kata menghina dan memakinya.

“Salah seorang daripada perusuh itu mengaku anak Pasir Salak (Tajuddin) dengan menjerit dan bertanya ‘mengapa kamu kata bapa saya sial’,” katanya yang kemudian diiringi pegawai keselamatan ke dalam Dewan.

Beliau berterima kasih kepada pegawai keselamatan yang melindunginya daripada pukulan dan tumbukan perusuh terbabit.

“Saya ucap terima kasih kepada mereka yang menjaga saya dengan baik. Ada yang dipukul, ditumbuk kerana ia ditujukan kepada saya tetapi menjadikan badan mereka sebagai perisai untuk melindungi saya,” katanya.

Advertisements

Khalid juga menegaskan ia adalah satu lagi contoh tingkah laku ganas dipamerkan Baju Merah dengan tindakan mengganggu konvoi Bersih 5 di seluruh negara, dan juga perbalahan baru-baru ini dengan pihak polis di Pusat Beli-belah Ampang Point.

“Ini adalah budaya Jamal (Yunos), budaya yang sama ditunjukkan penyokong Baju Merah,” kata Khalid, merujuk kepada Ketua Umno Bahagian Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Yunos.

“Ia juga adalah tanda kerajaan yang tahu ia tidak mendapat sokongan rakyat, dan daripada berdebat dengan pembangkang, mereka ambil jalan keluar dengan cara ini.”

Awal pagi ini, Khalid diserang perusuh ketika menghampiri bangunan utama Parlimen.

Bagaimanapun, ahli Parlimen Amanah itu bernasib baik dengan kehadiran pegawai keselamatan yang sempat menyelamatkannya dan menghalang kejadian menjadi lebih serius.

Namun, FMT dimaklumkan seorang pegawai mengalami kecederaan dalam kejadian huru-hara itu.

KLIK BACA: Anak Tajuddin menang bidaan Prasarana projek bernilai RM1.1 bilion

DIKEMASKINI: Anak Tajuddin serang Khalid diminta serah diri bantu siasatan polis

KLIK VIDEO PENUH: Khalid Samad diserang pemuda Pasir Salak

Serangan itu dipercayai mempunyai kaitan dengan kejadian di Dewan Rakyat pada Isnin, apabila Khalid memanggil Tajuddin “sial”.

Kumpulan perusuh itu pada mulanya hanya mengganggu Khalid dengan menjerit “Hidup Pasir Salak! Hidup Pasir Salak!”, tetapi selepas seorang daripada mereka terjatuh di depan beberapa pegawai keselamatan Parlimen, ia bertukar menjadi ganas.

Salah seorang lelaki dalam video itu juga dilihat menjerit kepada Khalid dan berkata “ini baru permulaan”.

Insiden di Dewan berpunca daripada kenyataan timbalan menteri pertanian dan asas tani yang dibuatnya dengan merujuk ahli Parlimen Seputeh sebagai “satu-satunya wanita dengan Kok”.

Beliau enggan menarik balik kenyataannya dan disokong Timbalan Speaker Datuk Ronald Kiandee yang memutuskan tiada keperluan melakukannya dengan mengatakan Tajuddin hanya merujuk kepada nama Kok.

Sementara itu, Khalid memaklumkan beliau sudah menerima surat tuntutan daripada Tajuddin berhubung kata-kata “sial” yang dikeluarkannya dan menasihatkan semua pihak terlibat membiarkan kes berkenaan diurus di mahkamah.

“Saya nasihatkan kepada mereka, biarlah kami urusnya di mahkamah. Di Dewan mungkin kata-kata Pasir Salak tidak dikenakan sebarang tindakan kerana pihak speaker anggap ia tidak perlu.

“Tetapi saya yakin jika ia dibawa ke mahkamah yang bebas, ia akan menyatakan saya berhak mengeluarkan kata-kata begitu. Ini kerana ia disebabkan kata-kata beliau (Tajuddin) sendiri.” . – FMT

KLIK BACA: Anak Tajuddin menang bidaan Prasarana projek bernilai RM1.1 bilion

DIKEMASKINI: Anak Tajuddin serang Khalid diminta serah diri bantu siasatan polis

KLIK VIDEO PENUH: Khalid Samad diserang pemuda Pasir Salak

DIKEMASKINI: Salleh Keruak pengampu terbaik & terhebat dunia! – Shahbudin Husin

KLIK VIDEO: Dr Mahathir sedih atas pemergian blogger Din Turtle

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share