Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang terlalu sibuk dengan hal parti untuk menghadiri sidang Dewan Rakyat di mana beberapa rang undang-undang kontroversi, termasuk Bajet 2016 diluluskan. – Gambar FMT

“Dia ada banyak yang perlu dilakukan. Kadang-kala dia tidak berada dalam negara,” kata Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan.

Menurutnya, Hadi selaku ahli parlimen Marang, perlu dimaafkan meskipun tidak dapat hadir ketika Dewan Rakyat membuat undian kerana beliau terpaksa menguruskan hal-hal parti.

“Ia bergantung. Apabila dia mempunyai perkara penting di luar Parlimen, dia mesti dimaafkan,” katanya lapor Malaysiakini.

Takiyuddin yang juga adalah ahli parlimen Kota Baru, menegaskan bahawa Hadi sering menghadirkan diri pada sidang Dewan Rakyat apabila keadaan mengizinkan. Beliau juga menolak masalah kesihatan sebagai punca presiden PAS itu gagal menhadiri sidang yang penting.

Tahun ini sahaja, Hadi tidak mengundi rang undang-undang Pencegahan Keganasan (Pota) dan pindaan Akta hasutan.

Kelibatnya, juga tidak kelihatan ketika Dewan rakyat meluluskan bacaan kedua Bajet 2016 pada Isnin lalu.

Hadi, bagaimanapun, enggan mendedahkan sebab ketidakhadirannya apabila Bajet 2016 telah diluluskan di peringkat dasar dengan 128 undi memihak dan 74 undi menentang.

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share