Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak perlu pergi ke mahkamah untuk membersihkan namanya atas dakwaan rasuah melibatkan 1Malaysia Development Bhd (1MDB), kata wartawan veteran Datuk A. Kadir Jasin. – Gambar greatermalaysia.com

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak perlu takut untuk membersihkan namanya di mahkamah jika dakwaan Tun Dr Mahathir Mohamad memang palsu, kata wartawan veteran Datuk A. Kadir Jasin.

Menulis dalam blognya hari ini, Kadir berkata Najib perlu menyerahkan dirinya kepada mahkamah untuk membersihkan namanya atas dakwaan rasuah berhubung dengan syarikat pelaburan milik negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB), untuk memulihkan keyakinan terhadap pentadbirannya.

“Beliau patut memulakannya dengan mengemukakan dirinya kepada mahkamah di Malaysia untuk membersihkan namanya atas dakwaan rasuah melibatkan wang SRC International sekali dan untuk semua dakwaan,” kata bekas ketua pengarang kumpulan New Straits Times tersebut lapor The Malaysian Insider.

“Dengan cara itu dia boleh membersihkan namanya dan membuktikan sekali dan untuk semua apa yang pembohong besar Dr Mahathir katakan. Dia akan membunuh tiga ekor burung dengan satu batu; membersihkan namanya, mencemar nama Dr Mahathir selama-lamanya dan membawa kembali keyakinan dalam pentadbiran beliau yang adiknya sendiri kata adalah kurang. ”

Kadir berkata, Najib pasti mempunyai kepercayaan yang cukup dalam sistem kehakiman negara dan mempunyai barisan peguam yang boleh menimbulkan keraguan munasabah.

“Najib seharusnya tidak mempunyai masalah menyerahkan kepada sistem kehakiman negara dalam usaha untuk membersihkan namanya” tulis Kadir.

“Sesungguhnya dia mempunyai iman yang cukup dalam badan kehakiman di negara ini untuk memberikan pendengaran yang adil. Bahawa dia dan peguam perlu lakukan adalah menimbulkan keraguan munasabah terhadap pertuduhan itu dan dia boleh pergi begitu sahaja,” katanya.

Kadir, sekutu Dr Mahathir berkata demikian ketika menjawab tulisan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Datuk Seri Salleh Said Keruak, yang mengkritik bekas Perdana Menteri itu kerana dilaporkan membuat tuduhan yang serius terhadap Najib mengenai 1MDB.

My peasant response to Salleh is this. If indeed Dr Mahathir is big on allegations but small on details, he should tell us who is big on details. – A Kadir Jasin

Dr Mahathir, yang menjadi perdana menteri selama 22 tahun, berkata pada hari Isnin bahawa Najib perlu didakwa mensabotaj sistem perbankan dan kewangan negara, bukan pemberi maklumat Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan peguamnya Matthias Chang.

Beliau berkata Najib adalah pencipta 1MDB yang dibebani hutang dan pengurusannya adalah orang-orang yang telah mensabotaj negara ini, yang mana negara sebelum ini mempunyai pengurusan dan perbankan sistem kewangan yang kukuh.

Bagaimanapun, Salleh berkata dia tidak dapat melihat  Najib telah melakukan apa apa kesalahan, sambil menambah bahawa beliau tidak faham dakwaan Dr Mahathir terhadap Perdana Menteri.

Salleh juga meminta Dr Mahathir untuk menyediakan bukti untuk menyokong tuntutan beliau.

“Jika dakwaan sesungguhnya Dr Mahathir, yang dikongsi oleh majoriti rakyat Malaysia, adalah melucukan, Salleh perlu diguna pakai pada Perdana Menteri untuk membersihkan namanya di mahkamah undang-undang dan bukannya mengerang dan meraung tentang tuduhan tidak adil dibicarakan di mahkamah pendapat umum , ” kata Kadir.

“Mungkin Salleh berpengaruh dengan Perdana Menteri. Beliau perlu menggunakan hubungan yang istimewa untuk menasihati Najib sama ada menyaman Dr Mahathir atau mengarahkan Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali untuk membawa kes SRC International ke mahkamah.”

Dr Mahathir telah menjadi Najib musuh pengkritik lebih 1MDB dan isu dakwaan WSJ bahawa wang RM2.6 bilion didepositkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri telah berkali-kali meminta beliau meletakkan jawatan.

1MDB, yang dimiliki oleh Kementerian Kewangan, mempunyai hutang sebanyak RM42 bilion dan sedang menjalani penyusunan semula untuk membantu melangsaikan hutangnya. Ia adalah idea Najib dan beliau adalah pengerusi lembaga penasihat 1MDB. – MalaysiaStylo

[signoff predefined=”Disclaimers”][/signoff]

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share